Un nou sistema informàtic ajudarà els metges de primària a determinar el risc de desenvolupar retinopatia diabètica

Font: diaridigital.urv.cat

A través de tècniques d’intel·ligència artificial, s’aconsellarà quan cal fer la prova del fons d’ull i es prioritzarà els qui tenen més factors de risc per evitar proves innecessàries i reduir la despesa sanitària.

Entre un 10 i un 12% de la població mundial adulta és diabètica, un percentatge que va en augment. Només al sector sanitari del Baix Camp-Priorat hi ha aproximadament 18.000 pacients diabètics reconeguts. Aquesta malaltia crònica va associada a moltes complicacions, entre les quals la retinopatia diabètica, una de les principals causes de baixa visió i de ceguesa. Però els seus efectes es poden limitar si se’n fa una detecció ràpida i un tractament adequat. Per això es recomana fer un cribratge anual dels pacients diabètics, als quals s’ha de fer una prova de fons d’ull. Actualment, a la zona del Baix Camp només es pot fer una retinopatia cada dos anys i mig a cada pacient, tot i que es disposa de tres càmeres no midriàtiques (una càmera fotogràfica que permet prendre imatges de la retina i del fons d’ull) instal·lades al CAP Sant Pere, a l’Hospital Lleuger de Cambrils i a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus.

“Fent-ho bé, i implicant els metges de família en la lectura de les imatges del fons d’ull cada any, només podem arribar al 30% de la població diabètica”, apunta el doctor Pere Romero, cap de servei d’oftalmologia de l’Hospital Sant Joan i investigador de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) . I és que detectar i fer el seguiment adequat de les lesions a l’ull (o retinopatia diabètica) és important, ja que se’n pot evitar l’evolució incidint en els controls estrictes de la glucosa, la pressió arterial i els lípids.

El contingut complet d’aquesta informació es pot consultar a l’enllaç següent: http://diaridigital.urv.cat/un-nou-sistema-informatic-ajudara-els-metges-de-primaria-a-determinar-el-risc-de-desenvolupar-retinopatia-diabetica/

Compartir

Utilitzem galetes pròpies i de tercers. L’anàlisi de les dades que recopilem ens permet millorar el web, personalitzar el contingut, advertir riscos de seguretat, analitzar el tràfic de visitants i realitzar estadístiques del lloc. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Consulta la política de galetes per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies