L’Hospital Sant Joan de Reus gestiona el primer donant d’òrgans i teixits en asistòlia controlada enmig de la segona onada de la COVID-19

La COVID-19 no ha frenat l’equip de coordinació de trasplantaments de l’Hospital Sant Joan de Reus a l’hora de realitzar amb èxit la primera donació en asistòlia (aturada cardíaca) controlada. Es tracta de la primera donació d’aquestes característiques efectuada a l’Hospital ja que, fins ara, tots els donants del centre havien estat pacients en mort encefàlica.

“Havíem portat a terme diferents processos de donació, però la coordinació amb èxit d’aquesta primera donació en asistòlia controlada, tot i la situació adversa causada per la COVID-19, ens dona forces per seguir amb aquesta tasca”, explica Imma Vallverdú, cap de l’UCI i coordinadora de trasplantaments de l’Hospital Sant Joan de Reus.

Durant tot el procés de l’asistòlia, l’equip de Reus va poder comptar amb l’experiència, el suport i l’assistència d’un professional de l’equip de coordinació de trasplantaments de l’Hospital Vall d’Hebron. “Es habitual que els hospitals amb més experiència oferim el nostre suport a la resta de centres en la posada en marxa de nous programes, és una de les claus del model organitzatiu del trasplantament a casa nostra”, confirma Teresa Pont, directora de trasplantaments de l’Hospital Vall d’Hebron.

Es van mobilitzar fins a quatre equips extractors, tres d’hospitals autoritzats per al trasplantament d’òrgans, Clínic, Bellvitge i Vall d’Hebron, i un més, del Donor Center del Banc de Sang i Teixits, per a l’obtenció dels teixits. “La generositat de les famílies, el treball en equip i la implicació de tots els professionals dels diferents hospitals fa possible guarir i millorar la vida de moltes persones. I aquest és el gran objectiu final”, remarca Vallverdú.

Dels quatre òrgans extrets, finalment se’n van poder trasplantar dos, un ronyó i un fetge. Els altres dos òrgans extrets, finalment no es van considerar viables.

“En aquest procés de donació han estat implicats professionals de fins a sis equips de centres catalans i, des de l’OCATT, no podem fer una altra cosa que felicitar-los a tots per la gran tasca realitzada. Sobretot, agrair l’esforç realitzat a l’equip de l’Hospital Sant Joan de Reus per fer possible aquesta donació, i més, tenint en compte les difícils circumstàncies actuals. Té molt de mèrit.” Són declaracions de Jaume Tort, director de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT).

Amb aquest, ja són 17 els centres hospitalaris catalans que han obtingut almenys un donant d’aquestes característiques, des que es va iniciar la donació en asistòlia controlada a l’estat espanyol l’any 2009.

“El nostre agraïment més sincer a les famílies que fan possible la donació en uns moments tan dolorosos”, conclou la doctora Vallverdú.

Més info
La doctora Imma Vallverdú, cap de coordinació de trasplantaments i d’UCI de l’Hospital Sant Joan de Reus, explica en aquest vídeo la importància de la donació i l’experència amb aquesta donació en asistòlia controlada.
https://youtu.be/T_R9Na6JcGQ

Compartir

Utilitzem galetes pròpies i de tercers. L’anàlisi de les dades que recopilem ens permet millorar el web, personalitzar el contingut, advertir riscos de seguretat, analitzar el tràfic de visitants i realitzar estadístiques del lloc. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Consulta la política de galetes per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies