L’exposició “El cor que mou la sang” obre les portes a l’Hospital Sant Joan de Reus

L’exposició “El cor que mou la sang” vol apropar a professionals sanitaris i ciutadania en general l’activitat que es fa al Banc de Sang i Teixits a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus. L’exposició, que es mostra per tercera vegada, pren protagonisme a Reus, després de passar per Manresa i Tarragona.

Virgina Callao, directora del Banc de Sang a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, explica que “un banc de sang és com el cor d’un hospital, que bombeja la sang a tots els pacients que més ho necessiten”.

Aquesta metàfora va més enllà i dona nom a la mostra. “Volem engrescar tots els professionals sanitaris perquè formin part d’aquest cor, ja que ells poden donar sang i ajudar-nos a explicar com n’és de necessària la sang per a moltes de les operacions i tractaments que es fan a l’hospital”, continua la doctora Callao. És el que es coneix com a Hospital Solidari, una iniciativa que vol involucrar els professionals sanitaris tant en la promoció com en la donació de sang.

A la presentació de l’exposició Noemí Llauradó, regidora de Salut de l’Ajuntament de Reus s’ha mostrat “molt satisfeta de poder acollir aquesta mostra” i ha recordat “la importància” de la donació de sang.

Un cor que mou la sang

La mostra fa un repàs per la història de l’hematologia i ensenya curiositats sobre la sang, com ara que els glòbuls vermells no són vermells, sinó incolors. Això serà possible gràcies a unes venes i artèries que conduiran al públic fins al Banc de Sang.

A l’entrada de l’hospital, s’hi ha instal·lat una gran bossa de sang que servirà de bústia per deixar els missatges de professionals sanitaris, receptors i donants de sang. Els missatges es compartiran després a les xarxes socials del Banc de Sang i de l’hospital amb l’etiqueta #elcorquemoulasang. 

La façana de l’hospital s’ha cobert amb grans fotografies de donants i receptors del Baix Camp.

Històries humanes

Les persones ho són tot en el procés de donació, per això l’exposició mostra l’experiència de donants i receptors com aquests:

Eduard Baeta, donant de sang: “Sóc donant de tota la vida, els meus pares també ho eren, sóc donant universal i treballo de metge. No puc tenir més motius per donar sang”.

Fina Jansà, receptora de sang: “Vaig passar un càncer de pit i vaig necessitar dues bosses de sang. ‘Dona sang, dona vida és un eslògan molt repetit però realment és veritat. A mi em va donar la vida”.

Un element fonamental

La sang, les plaquetes i el plasma són elements fonamentals per a molts tractaments mèdics. Tot i els avenços tecnològics encara no es poden fabricar ni sintetitzar, per això l’única manera d’aconseguir-ne és amb la donació.

Durant l’any passat, el Banc de Sang a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus va registrar 2.744 donacions de sang i 288 de plasma. En canvi, el mateix centre va transfondre 4.197 bosses de glòbuls vermells, 410 de plaquetes i 182 de plasma.

A les instal·lacions es pot donar sang dilluns, dimecres i dijous, de 9 a 14 i dimarts i dijous de 16 a 20 hores. 

El Banc de Sang i Teixits

A Catalunya existeix un únic banc, que centralitza les donacions de tots els hospitals, així com les de les campanyes itinerants que s’organitzen per tot Catalunya.

Totes les donacions van a la seu central del Banc de Sang, a Barcelona. Allà s’analitzen, es preparen per a ser transfoses i s’emmagatzema fins que un hospital les necessita.

El Banc de Sang i Teixits és una empresa pública del Departament de Salut que té com a missió garantir l’abastament i el bon ús de la sang i els teixits a Catalunya, essent el centre de referència en immunologia diagnostica i de desenvolupament de teràpies avançades.

Compartir

Utilitzem galetes pròpies i de tercers. L’anàlisi de les dades que recopilem ens permet millorar el web, personalitzar el contingut, advertir riscos de seguretat, analitzar el tràfic de visitants i realitzar estadístiques del lloc. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Consulta la política de galetes per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies