Josep Gumà: ‘El càncer és una malaltia seriosa, però no és una sentència de mort’

Font: diaridetarragona.com

Gumà és el director de l’Institut Oncològic Catalunya Sud, centralitzat a l’Hospital Sant Joan de Reus

Quantes vegades li hauran preguntat si el càncer s’acabarà curant … 
M’ho han preguntat moltes vegades, perquè entenc que és el que la gent vol saber. En el cas del càncer és complicat saber-ho, perquè no és una malaltia, sinó més de 800 malalties diferents. Cada vegada curem més, però arribar a dir que arribarà el dia en què es curarà tot el càncer probablement no passarà mai, ni amb aquesta ni amb cap malaltia. Tampoc es curen totes les grips, però sí la majoria. Cada vegada curem més càncers. Per exemple, el de mama gairebé en un 90% dels casos. En canvi, n’hi ha d’altres en què s’ha avançat menys.

Sempre que s’agafi a temps, no? 
Si s’agafen a temps, pràcticament es curen tots. El problema és que n’hi ha alguns que donen símptomes quan estan molt avançats, encara que molts d’aquests també els acabem curant. Per exemple, el càncer de testicles amb metàstasi, els limfomes avançats, les leucèmies, etc. En canvi, n’hi ha d’altres que per vèncer has d’agafar-los més avançats.

Per què es va fer oncòleg i no va triar una altra especialitat? 
Va ser pura casualitat. Jo volia especialitzar-me en Medicina Esportiva. Això de ser metge em va venir perquè el meu avi va exercir aquesta professió a Valls i m’agradava la idea de fer de metge amb pocs recursos i molt d’ofici. Mentre estudiava la carrera a la UAB, els estius vaig començar a fer pràctiques d’Oncologia al Sant Joan perquè coneixia el que llavors era el director d’aquest servei, Joan Borràs. Vaig començar a combinar aquestes pràctiques amb les de Pneumologia. Em va començar a agradar molt el tipus d’’onco’ que es feia a l’Hospital Sant Joan.

 

El contingut complet d’aquesta informació es pot consultar a l’enllaç següent: https://www.diaridetarragona.com/reus/Josep-Gum-El-cancer-es-una-enfermedad-seria-pero-no-es-una-sentencia-de-muerte-20180606-0076.html

Compartir

Utilitzem galetes pròpies i de tercers. L’anàlisi de les dades que recopilem ens permet millorar el web, personalitzar el contingut, advertir riscos de seguretat, analitzar el tràfic de visitants i realitzar estadístiques del lloc. Si continues navegant, considerem que n’acceptes l’ús. Consulta la política de galetes per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies