Plantada, apadrinament d’arbres i presentació del projecte educatiu Pi, Pinya, Pinyó


Els infants i les seves famílies realitzen la plantada amb motiu de la celebració del desè aniversari de la creació de la Fundació per a l'Acció Educativa del Grup SAGESSA i els 10 anys de l'Escola Bressol la Ginesta de Reus, la primera de titularitat municipal de la capital del Baix Camp. L’acte consisteix en la plantada i apadrinament de més de quaranta arbres entre ells pins, alzines, llaurers i mirtus.Aquesta activitat forma part del projecte educatiu “Pi, Pinya, Pinyó”, que és una proposta didàctica adreçada a les escoles bressol i als serveis a la infància i les famílies per conèixer i tenir cura del bosc. El projecte s’ha dut a terme amb la participació de nois i noies, i equips educatius dels CRAE i del Cos d’Agents Rurals.

Els nois i noies dels CRAE ajuden els agents rurals en la preparació i realització d’excursions pel bosc per als nens i nenes de les escoles bressol i les seves famílies. Aquest equip d’ajudants dels agents rurals també fan de guia en les diferents excursions.

L’equip de nois i noies s’encarrega de realitzar les activitats següents:

En col·laboració amb les escoles bressol:

  • Recollida de materials per treballar en els centres educatius.
  • Suport a les activitats que tenen lloc a cada escola bressol.
  • Organització de dies de plantada d’arbres, de recollida de deixalles a espais naturals, etc.
  • Disseny d’una guia d’excursions.
  • Creació d’una motxilla, amb el material necessari per a la realització de sortides en família.

En col·laboració amb els agents rurals:

  • Recuperació i anellament d’animals.
  • Detecció de zones problemàtiques ambientalment.

En col·laboració de l’aula d’acollida de l’Institut Ernest Lluch i Martín de Cunit:

  • Creació d’un bloc.
  • Recreació de les excursions a través itineraris virtuals.

El programa, permet dur a terme, a les escoles bressol i serveis educatius, una intervenció educativa basada en el desenvolupament sensorial. Així per exemple, a partir dels materials recollits al bosc es dissenyen i es programen activitats didàctiques, per tal que els nens i les nenes coneguin l’entorn del bosc. Paral·lelament s’actua amb les seves famílies, donant continuïtat al treball que es realitza al centre, a partir d’elements com la motxilla de cap de setmana o la guia d’excursions. També es busca la seva implicació en activitats com la plantades d’arbres o la recollida d’escombraries.

Aquest programa també inclou la utilització de les TIC a partir de la creació de rutes virtuals pel bosc, la creació d’avatars i el disseny i manteniment d’un bloc de les diferents activitats.

Per a aquesta celebració es compta amb del suport tècnic de l’Institut d’Agricultura i Jardineria de Reus i de l’Equip de l’Àrea Bàsica del Cos d’Agents Rurals del Baix Camp.

El projecte Pi, Pinya, Pinyó va rebre el reconeixement del Premi Nafent 2010 convocat per GREC-Grup de Recerca i Estudi dels Conflictes i la Secretaria de Joventut. Paral·lelament, també va rebre un dels ajuts que concedeix el Centre Promotor d’Aprenentatge Servei.

Reus, 14 d'abril de 2012