S'inaugura el Nou Hospital Universitari Sant Joan de Reus


El president de la Generalitat, José Montilla, acompanyat de la consellera de Salut, Marina Geli, de l’alcalde de Reus, Lluís M. Pérez, i el president del Parlament, Ernest Benach, entre d’altres autoritats, ha inaugurat aquest divendres, 24 de setembre, el nou Hospital Universitari Sant Joan de Reus. Amb 92.073 metres quadrats, el nou centre sanitari és tres vegades més gran que l’hospital actual i la seva construcció ha comportat una inversió de 170 milions d’euros.

Inauguració


La Generalitat de Catalunya, a través del departament de Salut i del Servei Català de la Salut, i l’Ajuntament de Reus, a través de la societat municipal INNOVA, han fet realitat el nou Hospital Universitari Sant Joan de Reus. L’acte protocol·lari culmina un procés iniciat el 15 de novembre de 2006 amb l’adjudicació per part del consell d’administració del hòlding municipal INNOVA a la Unió Temporal d’Empreses (UTE) Dragados i Agelectric (ara Abantia) la redacció del projecte i l’execució de l’obra del nou centre, la primera pedra del qual es va posar el 13 de març de 2007.


alt


El nou Hospital compta amb 310 llits d’internament i 150 de sociosanitari, 60 boxs d’urgències i 36 places d’hospital de dia. El bloc quirúrgic consta de 10 quiròfans, un més per a les urgències i un altre per a l’àrea de ginecologia i obstetrícia.

L’Hospital serà centre de referència en oncologia mèdica i radioteràpia per a tota la demarcació de Tarragona, i en cirurgia de l’obesitat mòrbida i dislipèmies familiars. Pel que fa a l’àmbit oncològic, incorpora un PET Scan, un aparell de diagnòstic que detecta alteracions de les malalties oncològiques que no es poden veure amb la imatge convencional. Es tracta del primer PET que s’instal·la fora de les comarques de Barcelona.

El fet que l’àmbit territorial de referència de l’Hospital sigui una de les zones amb major creixement demogràfic, amb un 2,2%, han fet necessària la construcció d’aquesta instal·lació. Es preveu que hi passin una mitjana de 3.000 persones al dia, amb un volum anual d’1.000.000 de persones.

Aquesta instal·lació és un actiu més per a la qualitat assistencial que aporta l’equip de professionals que hi treballa. Actualment, el professionals que hi treballen entre personal mèdic, sanitari, administratiu i d’altres és de 1.000 persones.


Calendari

La posada en funcionament del Nou Hospital de Reus s’iniciarà al mes d’octubre, després de les jornades de portes obertes del primer cap de setmana, i es farà de manera progressiva, començant per l’Àrea de Consultes Externes. La primera quinzena d’octubre també s’obrirà l’Hospital de Dia Sociosanitari i l’Àrea d’Extraccions. Durant la segona quinzena d’octubre es preveu completar la implantació de l’àrea de Consultes Externes. El pla d’obertura del nou equipament es completarà durant el mes de novembre, amb Medicina de l’Esport, la Unitat de Vigilància de la Salut; i el Servei de Rehabilitació; i el mes de desembre, amb la resta de serveis (Hospitalització, Serveis Centrals, Urgències, Proves Especials, etc.).


L’edifici

El centre hospitalari ha estat dissenyat conjuntament amb els despatxos d’arquitectura Pich Aguilera i Corea-Moran Arquitectura, especialitzats en relacionar el procés de construcció amb les sensibilitats ambientals de la societat, tot ajustant els models de producció dels edificis a les noves demandes contemporànies.

L’eix vertebrador del centre és la rambla, un vial de circulació públic i lliure que travessa l’edifici. És un carrer de pas i de distribució a consultes externes, rehabilitació, medicina de l’esport i hospital de dia sociosanitari.


alt


A l’interior de la rambla es troben els accessos a la sala d’actes, la sala polivalent, l’àrea de donacions del Banc de Sang i Teixits, la cafeteria, la Unitat de medicina de l’esport i les intercomunicacions amb les aules de docència i la seu dels serveis de suport del Grup SAGESSA. En aquest espai de pas, hi haurà locals comercials, les recepcions i les àrees d’admissions d’ús hospitalari.


alt


L’Àrea d’Hospitalització abasta les plantes 1 i 2 del centre i s’organitza en blocs d’hospitalització, que travessen perpendicularment la rambla. La majoria de les habitacions són individuals i d’unes dimensions suficientment grans com per a convertir-les en habitacions dobles, si pel volum d’ingressats fos necessari ampliar el nombre de llits temporalment. Les finestres són àmplies i totes tenen vistes a l’exterior, cosa que permet que entri la llum natural. Per augmentar el confort i potenciar la seguretat, disposen de sostre radiant de fred i calor que evitarà l’ús de climatització per conductes de ventilació, una font de fàcil transmissió de gèrmens. Des de qualsevol dels passadissos de l’àrea s’hi pot accedir als jardins que hi ha entre els blocs d’hospitalització. Aquests jardins s’han creat amb l’objectiu d’humanitzar l’hospital, que els pacients i els seus familiars es pugin relacionar en un àmbit natural, més humà i beneficiós per a la convalescència. Gràcies a les passarel·les, els jardins seran accessibles encara que el pacient s’hagi de moure en cadira de rodes.

La primera planta soterrani es reserva a les urgències, als laboratoris, a la Unitat de diagnòstic per la imatge i a docència i la segona planta soterrani, a la radioteràpia, hospital de dia oncològic, l’àrea logística, transport sanitari i aparcaments, entre d’altres.


Un hospital per respondre a necessitats futures

El nou Hospital està dissenyat, no només per adaptar-se a les necessitats dels pacients en l’actualitat, sinó també a les necessitats del futur i respon a un nou concepte d’atenció sanitària i social.


Hospital pensat per a les persones

Al nou hospital tot s’ha preparat perquè el malalt i la seva família se sentin ben acollits. S’ha aprofitat l’augment d’espai i la major tecnificació per oferir un tracte més humà i personalitzat. Les dependències tenen àrees per professionals i àrees per a usuaris. Els primers no utilitzen els mateixos accessos i passadissos que el públic per moure’s, afavorint que totes dues zones estiguin menys transitades.

Les urgències pediàtriques són completament independents de les urgències convencionals així com de l’hospitalització pediàtrica.


alt


L’àrea de subaguts i convalescència és una de les que més s’amplia del nou centre (es passen de 42 a 150 llits) i, alhora, una de les més innovadores ja que permet atendre d’una manera integral i integrada, amb rehabilitació, fisioteràpia, teràpia ocupacional, logopèdia, atenció psicològica, etcètera, les persones grans i/o dependents que ingressen a l’hospital.

Aquesta gran àrea sociosanitària està preparada per fer front a la recuperació de les malalties més invalidants, com l’ictus (la “feridura”), la fractura de maluc o els efectes de l’hospitalització prolongada en pacients amb múltiples malalties cròniques.


Hospital d’Alta tecnologia

Com a centre de referència en tractament oncològic per a tota la demarcació de Tarragona, l’equipament s’ha dotat de la tecnologia més moderna. Així, disposa d’un PET-TC, que permet detectar tumors invisibles a altres proves (com el escànner-TC tradicional o la ressonància magnètica convencional), per tal que el pacient rebi un tractament més adequat a la seva malaltia i en molts casos curatiu.

També, en altres especialitats mèdiques com la cardiologia o la neurologia, el nou centre disposa d’una ressonància magnètica de 3 Tesles que és la tècnica d’imatge més avançada del moment i permet visualitzar alteracions en teixits tous (com el cervell, la mama, la pròstata o el cor) des de gairebé el començament de la malaltia.

L’àrea d’endoscòpia del centre està dotada amb les millors òptiques del moment per realitzar exploracions del tub digestiu, úter, bufeta o pulmó. En el cas del tub digestiu i pulmó, disposa d’una ecoendoscòpia (tècnica combinada d’ecografia i endoscòpia) per ajustar el tractament en casos complicats de càncers situats en tòrax i abdomen.

Un altre exemple de l’alt nivell diagnòstic és l’ecografia en 3D per detectar alteracions del fetus molt abans del seu naixement.


Hospital d’alta resolució

L’increment d’espai ha permès augmentar els equipaments de què disposen els diferents serveis. Consultes externes compta amb 98 despatxos en el mateix espai, quan fins ara n’hi havia 80 en 3 espais i plantes diferents.


alt


La nova àrea quirúrgica està formada per 12 quiròfans, davant els 6 existents fins l’actualitat. A més, s’ha creat una àrea específica de Cirurgia Major Ambulatòria, per aquelles intervencions que no requereixen d’ingrés.

El nou hospital disposa d’un àrea d’urgències que duplica la de l’hospital vell (es passa de 27 a 47 boxs). Relacionat funcionalment amb el servei d’urgències hi ha una àrea quirúrgica i el servei de medicina intensiva (UCI) que ha passat de 8 a 22 llits.

Si la situació del malalt requereix una evacuació ràpida a d’altres centres, es disposa d’un heliport adossat al mateix edifici i amb accés directe al servei d’urgències.


Respectuós amb el medi ambient

En la construcció de l’Hospital s’han utilitzat els materials més avançats i respectuosos amb el medi ambient i s’han aplicat solucions de generació energètica que permeten produir part de l’energia que el centre necessita i estalviar en consum.

Així, el centre compta amb plaques fotovoltaiques a la coberta i la façana principal i un sistema d’aprofitament de les aigües pluvials per al regatge dels jardins. Un sistema d’obertures automatitzades de ventilació eviten el sobreescalfament de l’interior, amb el conseqüent estalvi energètic.

En aquesta mateixa línia, s’ha instal·lat un sostre radiant de fred i calor a l’àrea d’hospitalització que minimitza els conductes d’aire i, per tant, de gèrmens. També consumeix menys que la climatització convencional per aire.


Motor del Tecnoparc per a la recerca biomèdica

L’equipament és el pal de paller del parc tecnològic Tecnoparc, que pretén que el territori esdevingui un espai de referència cientificotecnològic i empresarial en els àmbits de la nutrició i la salut. En concret, Tecnoparc donarà respostes científiques a la pregunta de com viure més i millor gràcies a l’alimentació a través del disseny, desenvolupament i producció d’aliments d’alt valor afegit amb propietats beneficioses per a la salut.


Unitat docent amb capacitat per a 600 estudiants

El nou edifici té molt present la seva tradició i vocació universitària. Per això s’ha construït a tocar del nou Campus de Bellissens de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de la futura Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. I per això, està dotat d’una unitat docent amb 15 aules amb capacitat per donar classes a més de 600 persones a la vegada. A més, s’han previst 4 espais per a laboratoris d’habilitats on els alumnes poden fer pràctiques simulades d’especialitats mèdiques i quirúrgiques, així com consultes de simulació equipades amb equips de vídeo.


Curiositats sobre el nou hospital

Durant el procés de construcció de l’edifici, en la qual han arribat a treballar, en moments de màxima intensitat, més de 800 persones:

• S’han mogut més de 270.000 m3 de terres, cosa que significa més de 33.500 camions

• S’han emprat més de 115.000 m3 de formigó amb un pes de més de 240 milions de quilograms. Això representa que s’han mobilitzat prop de 20.000 formigoneres, que una darrera l’altra ocuparien 15 Km

• S’han utilitzat més de 9 milions de quilograms de ferro.

• S’han instal·lat uns 9.000 punts de presa de dades i veu. Això implica uns 630.000 m de cable estructurat.

• S’han instal·lat 8.000 kW de potència elèctrica: equivalent al que necessitarien 1.800 vivendes o un municipi d’uns 5.000 habitants (més de la meitat d’habitants del Priorat).

D’altres curiositats relacionades amb el nou Hospital tenen a veure amb l’àrea pediàtrica.


alt


Les àrees d’Hospitalització i d’Urgències pediàtriques estan decorades amb dibuixos que recorden el seguici festiu de la ciutat gràcies al projecte d’humanització obra de la Fundació Curarte. L’objectiu és que els nens, durant el seu temps d’hospitalització, vegin elements que reconeixen i pels quals senten estima, com són les tradicions i personatges de la Festa Major de Reus. Cadascuna de les 22 habitacions d’hospitalització està tematitzada amb una de les tradicions de Reus, és a dir, cada habitació té una decoració especial diferent de la resta: el ball de Diables, el Drac, la Víbria, la Mulassa, el Carrasclet o els Nans són alguns dels temes. El passadís de l’àrea està il·lustrat amb accions de la vida quotidiana que tenen com a protagonista un drac acompanyat de personatges i elements de la tradició de Reus. El Servei d’Urgències pediàtriques i boxs tenen un disseny especial, així com les dues habitacions de la unitat d’internament psiquiàtric infantil i l’UCI de Neonatologia.

L’Hospital nou estarà dotat de vehicles robotitzats encarregats d’efectuar tot el moviment logístic del centre.


Reus, 24 de setembre de 2010